borstvoeding combivoeding flesvoeding

De sleutel tot succes

Wat is de sleutel tot het succes? Dat is niet één ding; eigenlijk is een dikke sleutelbos best handig om het borstvoeden te laten slagen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste om zelf fijn en zonder pijn borstvoeding te geven, is goed aanleggen. Als je kind goed aan de borst ligt, voorkom je schade aan je tepels met alle gevolgen van dien. Je baby moet niet een beetje sabbelen aan het ‘puntje’, je tepel moet echt diep in zijn of haar mondje. Voel met je eigen tong maar eens waar het ‘harde’ deel van je gehemelte overgaat in het zachtere deel. Tot die grens in het mondje van je baby moet je tepel helemaal komen. Diep hè?

Sofie’s kraamverzorgende Mireille zegt hierover in De melkfabriek: ‘Het is heel belangrijk dat je kind met de kin, neus en wangen je borst aanraakt. En dat het mondje helemaal opengesperd is, zodat het vol zit met jouw borst en je kind dus niet alleen aan het puntje sabbelt. De toet van je baby moet helemaal tegen je borst aanliggen. Als het pijn doet, ligt je kind niet goed. Aan de vorm van je tepel na het voeden kun je zien of het goed ging: die hoort mooi rond te zijn en niet schuin afgeplat, met een witte plek of wondje.’