borstvoeding

Kloven en hobbels

In het hoofdstuk ‘Kloven en hobbels’ vertellen we over de problemen die je kunt tegenkomen als je borstvoeding geeft. Bij voorbeeld borstontsteking. Dat is echt heel vervelend. Niet alleen doen je borsten pijn; je voelt je zelfs grieperig met koorts en al. Er zijn twee soorten borstontsteking: bacteriële of infectueuze gaat vaak gepaard met tepelkloven en spruw. Deze soort begint acuut met plotselinge hoge koorts. De niet-bacteriële of niet-infectueuze begint geleidelijker. Laat je baby je borsten goed leeg drinken of kolf ze leeg. Rust uit (laat die hulptroepen maar komen!) en bel de huisarts; die kan indien nodig antibiotica voorschrijven.

Tanja (38, lerares) is getrouwd met Kees en moeder van Julian (12) en Isa (9): ‘Borstontsteking is echt de hel. Ik kreeg het bij mijn tweede en was zo ziek dat de huisarts naar ons huis moest komen. Als ik dit bij mijn eerste had gehad, was ik gestopt met borstvoeden. Maar omdat ik bij mijn eerste kind zo’n positieve borstvoedingservaring had gehad, had ik vertrouwen dat het nu ook wel weer goed zou komen. Met behulp van antibiotica was dat ook zo.’