De Melkfabriek Borstvoeding

Tweede druk voor De melkfabriek

(inclusief tips van de zogenaamde ‘borstvoedingsmaffia’: ‘In een kolfkamer kun je best even jezelf plezieren’)

Het veelbesproken boek over borstvoeding van Sofie van den Enk en Eva Munnik wordt herdrukt! Het verscheen ruim een jaar geleden om moeders te vertellen waarom borstvoeding te gek is, maar ook waarom je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt. Vooral dat laatste veroorzaakte opschudding onder de fanatieke aanhangers van moedermelk, gekscherend wel weggezet als de ‘borstvoedingsmaffia’.

Auteurs Van den Enk en Munnik nemen alle kritiek ter harte en nemen in deze tweede druk quotes op van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, Teddy Roorda. Bijvoorbeeld voor het op gang brengen van de melkstroom: ‘Het klinkt misschien een beetje gek, maar als het kolven niet lukt, masseer dan je tepels, knuffel met iemand of…heb seks! Daardoor maak je oxytocine aan en precies dat stofje heb je nodig om je melk te laten toeschieten. In een kolfkamer op je werk is seks met een ander niet zo eenvoudig, maar met een slot op de deur kun je jezelf misschien wel plezieren?’ De duizenden lezers van het boek raden De melkfabriek massaal aan, het ligt in de wachtkamer van tientallen verloskundigenpraktijken en scoort 4,5 ster op bol.com.

Boeken over borstvoeding zijn er zat. Maar boeken over borstvoeding met zowel humor, relativering als respect voor de fles zijn schaars. Daarom schreef tv-presentator Sofie van den Enk samen met Eva Munnik De melkfabriek. Met ervaringsverhalen van onbekende en bekende ouders als Hadewych Minis, Susan Smit en Jim Bakkum én een hoofdstuk over de fles. Doe vooral waar je je als moeder het best bij voelt – dat is de boodschap van De melkfabriek.

‘Het is een evenwichtig boek. (…) Als aanstaande moeder heb ik een beter beeld gekregen van wat ik kan verwachten bij het geven van borstvoeding.’ Nederlands Dagblad

‘Het vertelt gewoon alles wat je wilt weten over het hoe en waarom van moedermelk.’ Metro

‘Een must voor de boekenkast van (aanstaande) moeders.’**** Hebban.nl