Tips voor in de kraamtijd van Sofie’s kraamverzorgende Mireille:

Een borstvoedingscursus tijdens de zwangerschap geeft houvast in het begin.
Bij een borstvoedingscursus leer je de werking van de borst en de eerste belangrijke tips op borstvoedingsgebied. Met de baby nog in je buik lijkt die info nog ongrijpbaar en ver van je (kraam)bed, maar je zult merken dat die tips weer bovenborrelen als je kleintje werkelijk op je borst ligt en geven houvast als jullie voorzichtig starten met de eerste keren aanleggen. Ga er het liefst heen met je partner, 2 onthouden meer dan één!

Veel huid-op-huid contact na de geboorte is essentieel.
Zodra de baby geboren is en de situatie laat het toe, laat de kleine dan lekker bloot op je blote borst liggen, toegedekt met warme doeken. De baby is dan ontspannen, goed op temperatuur en door je geur geprikkeld zelf op zoek te gaan naar de borst. Zo ongestoord door aanraking van niemand anders dan jij en je partner is de kleine optimaal in staat de borst te vinden en te beginnen happen en aanzuigen.

Rooming-in is de eerste tijd een pré om vroege hongersignalen op te vangen.
Door het wiegje naast je bed te zetten in de eerste periode zijn de eerste hongersignalen te herkennen: hoofdje bewegen, smakgeluidjes maken en op een vuistje zuigen. Ligt de baby in een aparte kamer hoor je hem pas als hij huilt; een laat hongersignaal en hij zal dan overstuur de borst moeten vinden: lastig en frustrerend.

Voed op verzoek en let op effectief drinkgedrag. De klok mag buiten beeld.
Door de baby op zijn verzoek aan de borst te leggen zal er snel een evenwicht ontstaan in de aanmaak van borstvoeding en de vraag van je kindje. Zorg er wel voor dat hij minimaal 8x drinkt per 24 uur in de eerste periode. Hoe lang je baby drinkt mag hij zelf bepalen, let op krachtig doordrinken met kleine pauzes; ‘effectief drinkgedrag’. De ene keer is dit langer dan de andere, net als je zelf de ene keer meer trek hebt dan de andere keer.

Investeren in het begin geeft gemak op lange termijn.
Door in de eerste periode vaak aan te leggen, worden met behulp van hormonen die vrijkomen uit de hypofyse steeds nieuwe melkkliertjes aangezet tot melk maken. Na een week of 2 helpt de hypofyse niet meer mee en zullen alleen de kliertjes die al produceren melk blijven maken. Je bent in de eerste weken dus de fabriek in werking aan het zetten om later zonder problemen de vele werknemers aan het werk te houden. Even flink investeren in het begin zorgt voor later heerlijk laidback voeden, met genoeg producerende klieren om vraag- en aanbod optimaal te houden voor zo lang je borstvoeding geeft.

Vraag hulp bij problemen.
Heb je pijn bij het voeden, kan je kleintje niet goed aanhappen of ervaar je andere problemen bij de borstvoeding, weet dan dat je hulp kunt vragen aan de verloskundige, kraamverzorgende, lactatiekundige of bij het consultatiebureau. Jij, je partner en je baby zitten in een leerfase en soms gaat het voeden niet vanzelf. Houd in het oog dat jullie je prettig moeten voelen en kaart dat aan bij elk voedingsbeleid dat besproken wordt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Geef bijvoeding alleen in overleg met je verloskundige of kraamverzorgende.
Weet dat bijvoeding in de vorm van poedermelk het evenwicht van vraag en aanbod kan verstoren. Soms is het medisch noodzakelijk om een baby naast de borst bijvoeding te geven in de vorm van afgekolfde moedermelk of poedermelk. Dit indiceert de verloskundige of arts en gaat altijd in overleg met jou en je partner.

Volg je gevoel.
Je bent net moeder en vader geworden van een mini-mensje waar je alle verantwoording voor voelt. Heerlijk om helpende handen om je heen te hebben en adviezen te krijgen van liefdevolle mensen om je heen. Soms is dit ook verwarrend; wat is nu wijsheid? Volg je eigen gevoel. Dit is meestal de juiste weg. Zeker bij het voeden zal het beter lukken als je alle goedbedoelde adviezen even opzij zet, je baby (lekker bloot op je blote borst) bij je neemt, geniet, en gewoon je gevoel samen volgt.

Wacht met het geven van een fopspeentje tot de borstvoeding goed op gang is.
Goed drinken aan de borst is een proces dat even tijd nodig heeft op te starten. Door dit proces zo min mogelijk te verstoren door bijvoorbeeld het zuigen op een fopspeentje zal de opstartfase het makkelijkst gaan. Door een fopspeen te geven in plaats van aan de borst te leggen als de baby wil zuigen zal hij energie kwijt raken en wellicht niet effectief aan de borst kunnen drinken. Ook kan het speentje verwarrend werken in het mondje; het voelt immers heel anders aan dan de borst. Wacht liever tot de melkproductie goed op gang is, de baby goed aan de borst drinkt en weer boven zijn geboortegewicht is gegroeid.

Na de kraamweek 4-6 plasluiers/24 uur en een tevreden baby betekent: genoeg voeding.
‘Hoe weet je nou of hij genoeg heeft gedronken?’ is een veelgehoorde vraag. Tja, het aantal cc’s staat eenmaal niet aangegeven op de borst…In de kraamweek zal de kraamverzorgende nauwkeurig de plas- en poepluiers turven, temperatuur checken en de baby dagelijks wegen. Nadat zij weg is, is het voldoende te letten op minimaal 4-6 zware plasluiers per 24 uur en de baby op zijn vraag te voeden. Als hij tussen de voedingen in tevreden is, is dat een goed teken. Op het consultatiebureau ben je wekelijks welkom tussen de controles door te komen wegen als je twijfelt over de groei.

Sofie van den Enk & Kraamverzorgster Mireille