Combineren met poedermelk

Wil je (nog) niet helemaal stoppen met borstvoeding? Maar is vind je volledige  borstvoeding niet fijn vanwege de intensiteit of omdat je weer gaat werken? Dan kun je ook combineren. Er zijn dus niet maar twee keuzes: (blijven) borstvoeden of flesjes poedermelk geven. Je kunt ook moedermelk én poedermelk geven. Dit is handig als je weer gaat werken, maar ook als je het fijn vindt dat je baby niet alleen van jouw moedermelk afhankelijk is. Of omdat je niet steeds wilt kolven als je tijdens een voedingsmoment op pad bent zonder kind.
Wel is elke vrouw anders en lukt het combineren bij de één beter dan bij de ander. Als je gaat afwisselen met poedermelk en de borstvoeding dus afbouwt, loopt je productie terug. En dat wil je ook, want je wilt borstvoedingsmomenten laten vallen om die te vervangen voor een flesje. Maar het kan te hard gaan en zelfs einde verhaal qua borstvoeding betekenen. Als je merkt dat het te snel gaat, en je nog niet helemaal wilt stoppen met borstvoeding, kun je weer extra gaan kolven om je productie op peil te brengen.

Veel vrouwen gaan combineren als ze weer aan het werk gaan. Dan bouw je de borstvoeding zo af dat je baby uiteindelijk overdag – tijdens werktijden – poedermelk krijgt of flesjes met moedermelk die je opgespaard had in je diepvries. Je kunt dan bijvoorbeeld ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts de borst blijven geven. Overdag op het werk hoef je dan niet te kolven, omdat je die voedingen laat vallen. Veel vrouwen voeden op die manier nog lange tijd door, maar er zijn ook moeders wiens melkproductie dan te snel terugloopt.


Mieske-Illustraties-Melkfabriek-Madonna