Stoppen

Stoppen omdat het niet lukt
De een neemt moeiteloos het besluit te stoppen met borstvoeding als het niet lukt; de ander gaat gebukt onder schuldgevoelens. Dat laatste is natuurlijk nergens voor nodig, maar wel begrijpelijk. Je bent net moeder, hormonaal en houdt zielsveel van die baby die je op de wereld hebt gezet. En ja: je wil het beste voor je kind. Maar weet je? Als borstvoeding niet lukt of jij wordt er niet happy van, dan is het beter om over te stappen op de fles. Jij bent er ook nog. We zeggen het nog maar eens: ook met de fles wordt je kind groot.

Mieske-Illustraties-Melkfabriek-waslijn1

Stoppen omdat het mooi geweest is
Stoppen omdat je wilt stoppen, is een stuk leuker en makkelijker dan stoppen omdat het niet gaat. En wanneer is het mooi geweest? Dat weet jij zelf het beste. Dus haal vooral je schouders op over termijnen die anderen je opleggen. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft als richtlijn dat twee jaar borstvoeding (waarvan een half jaar volledig) optimaal is voor de baby. Maar de naam van deze club zegt het al: WERELD Gezondheidsorganisatie. Het is natuurlijk van de zotte om aan alle moeders op de hele wereld exact hetzelfde advies te geven. Jij bent een individu en weet zelf uitstekend wat bij jou past. Of je nou drie maanden borstvoeding geeft of drie jaar, het zegt niks over jouw kwaliteiten als moeder.

Hoe stoppen
Als je borstvoeding gaat afbouwen en overstapt op flesvoeding, kun je dat het beste geleidelijk doen. Dit is een voorbeeldschema:

7 uur 11 uur 15 uur 19 uur 23 uur nacht
Week 1 BV BV FV BV BV BV
Week 2 BV BV FV BV FV BV
Week 3 FV BV FV BV FV BV
Week 4 FV BV FV BV FV FV
Week 5 FV BV FV FV FV FV
Week 6 FV FV FV FV FV FV

Als je alle tijd hebt, is het verstandig om een voeding te vervangen voor een fles totdat je borsten het accepteren. Dus kijk wanneer je borsten eraan gewend zijn om die voeding te skippen en laat dan de volgende vallen. Bij de ene vrouw duurt dit een dag, bij de andere een week. Als je door wat voor reden dan ook plotseling moet stoppen met borstvoeden en niet rustig kunt afbouwen, kun je last krijgen van stuwing. Daar zijn medicijnen voor: de dokter kan lactatieremmers voorschrijven, pillen die de productie stoppen. Maar artsen zijn daar wel terughoudend mee vanwege de mogelijke bijwerkingen. Na zo’n kuur heb je trouwens kans om toch nog stuwing te krijgen en koorts. Pak dan je borsten stevig in en en kolf de ergste druk eraf.

Stoppen bij ouder kind
Als je een dreumes, peuter of kleuter borstvoeding geeft, komt er een heel ander aspect bij het stoppen: de wil van je kind. Vaak hebben kinderen helemaal geen zin om te stoppen met aan de borst drinken. En dan moet je als moeder stevig in je schoenen staan om een huilend of smekend kind te weerstaan.