Combinatie met werk

Is borstvoeding te combineren met werk? Meestal wel. Toch is ‘lastig te combineren met werk’ na ‘te weinig melk’ de belangrijkste reden om te stoppen voor vrouwen met een baby van twee tot vier maanden oud. (bron D. Peeters C.I. Lanting J.P. van Wouwe  (2015) TNO-rapport Peiling melkvoeding van zuigelingen 2015 Leiden.)

Hoe ingewikkeld de combinatie is, hangt van verschillende factoren af. Ten eerste is tijd van invloed. Als je baby nog maar een paar maanden oud is, dan zit je misschien nog wel in een ritme van om de drie uur voeden. Dat betekent dus dat je op je werk om de drie uur moet kolven. Wettelijk gezien heb je daar ook recht op, daarover later meer.

Hoe makkelijk borstvoeden samengaat met een baan hangt ook af van het soort werk dat je doet: zit je op kantoor of ben je veel op pad? Kun je je eigen tijd indelen of heb je strakke deadlines? Doorwerken met borsten die op knappen staan, is geen pretje.

Soms krijg je minder melk als je weer gaat werken, ook al blijf je volledig borstvoeding geven. Rond drie maanden is er sowieso een omslagpunt in de borstvoeding, soms met regeldagen. Je productie kan dan achteruitgaan. Als je tijdens je vrije dagen je baby extra vaak aanlegt, is dat zo weer opgekrikt.

Tot slot is je baby een belangrijke factor voor het succes van de combi werk en borstvoeding: drinkt hij makkelijk uit de fles?

 

Opvang
Als je gaat werken, gaat je baby naar de opvang: bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of gastouder. Of misschien passen opa en oma wel op. Tenzij je zo flexibel bent dat je naar de opvang toe kunt gaan om live te voeden, krijgt je baby onder jouw werktijd een fles met poedermelk of moedermelk. Uiteraard hebben kinderdagverblijven een koelkast waarin je je afgekolfde moedermelk kunt zetten. Bespreek met de leidsters wat te doen als er onverhoopt te weinig melk is. Zorg je voor een reservevoorraad in hun vriezer of mogen ze dan poedermelk geven?

Het is slim om op tijd te beginnen met je baby aan de fles te laten wennen. Sommige kinderen willen per se alleen maar de borst. Als je dan bijna weer aan het werk moet, kan de paniek toeslaan.

Als je baby een paar weken goed aan de borst drinkt, kun je de fles introduceren. Een mooie taak voor je man of partner. Niet alleen omdat het leuk is als hij een keer kan voeden, maar ook vanwege de theorie dat baby’s eerder de fles accepteren als ze hun moeder niet ruiken.

Mireille, kraamverzorgende van Sofie: ‘Geef dat eerste flesje tussen twee voedingen door. Dan is de baby niet te hongerig en wil hij eerder een nieuwe manier van drinken proberen. Sommige kinderen drinken meteen de sterren van de flesjeshemel, maar andere zijn echt borstfanaten. Oefening en geduld baart kunst; blijf ongeveer drie keer per week een flesje aanbieden.’

 

Rechten en plichten
Het beste kun je je baas voor je verlof al laten weten dat je straks wilt gaan kolven. Je werkgever is wettelijk verplicht om een plek te regelen waar dat kan: een comfortabele ruimte met privacy en een deur die op slot kan. Ook moet je werkgever ervoor zorgen dat je je handen kunt wassen en er een koelkast is om je melk in te bewaren. Je mag negen maanden lang een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven; twee uur dus bij een achturige werkdag. Ook heb je het recht om die tijd te gebruiken om naar je baby toe te gaan en hem ‘live’ te voeden. Uiteraard volledig doorbetaald. Verder hoef je het eerste half jaar na je verlof geen nachtdiensten te draaien.

Of en hoeveel steun baas en collega’s geven, verschilt per bedrijf. Als je met allemaal jonge moeders of vaders samenwerkt, zou je wel begrip moeten kunnen verwachten. Maar misschien kijken je collega’s vreemd tegen je kolfactiviteiten aan als ze zelf in een hele andere fase van hun leven zitten. Hoe dan ook: leg uit hoe jij er in staat. Blijf erover in gesprek. Misschien vindt een collega het vervelend om extra werk te moeten doen als je aan het kolven bent. Wederzijds begrip is belangrijk.

 

Kolftips
Daar zit je dan, in die prachtige verwarmde vergaderkamer op de derde verdieping die de baas heeft vrijgemaakt voor kolfactiviteiten. Snoer in het stopcontact, gordijnen dicht en dan… niks. Lichte paniek slaat toe: je hebt telefoontjes te plegen, werk te doen en straks is die vergadering. Waarom vult dat flesje zich nou niet?

Omdat moedermelk wel vijf uur goed blijft buiten de koelkast, kun je het met een beetje geluk qua timing gewoon in je tas mee naar huis nemen. Maar er zijn ook speciale koeltasjes die je kunt gebruiken. En je werkgever hoort dus voor een koelkast te zorgen.

 

Combineren met poedermelk
Je kunt er ook voor kiezen om niet te kolven op het werk, maar je baby poedermelk te geven als jij weg bent. Dan bouw je de borstvoeding zo af dat je baby uiteindelijk overdag – tijdens werktijden – poedermelk krijgt of flesjes met moedermelk die je opgespaard had in je diepvries. Je kunt dan bijvoorbeeld ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts de borst blijven geven. Overdag op het werk hoef je dan niet te kolven, omdat je die voedingen laat vallen. Veel vrouwen voeden op die manier nog lange tijd door, maar er zijn ook moeders wiens melkproductie dan te snel terugloopt.